VERSLAG SA-AMAIDA CONTEST 2014

VERSLAG SA- AMAIDA CONTEST 2014

Beste lezers,

Op zaterdag 21 juni was ik als vertegenwoordiger van Sisa Events aanwezig bij de eerste Sa- Amaida verkiezing  in (de) Party Centre Rhone te Amsterdam.

sii

Korte impressie
Ik heb het drukbezochte evenement deels bekeken van uit de Vipruimte en om de sfeer anders te beleven ook van uit het publiek.

Susi Mosis, Relatiemanager van Sisa Events, was één van de juryleden tijdens dit evenement. Als Marronvrouw en cultuuroverdrager, heeft Susi haar expertise op het gebied van Afro- Surinaamse dans en theater ingezet om de kandidaten te beoordelen. De twee overige juryleden waren de heren Henk With en Eric Prijor.

De presentatie van het evenement was in handen van José Tojo en Sheila Landveld. Het duo zorgde voor veel interactie met het publiek en hilarische momenten. Willekeurige bezoekers werden uit het publiek gehaald om hun kennis over diverse normen en waarden binnen de Marroncultuur te delen met het publiek. Er werd bijvoorbeeld gedemonstreerd hoe een Marronvrouw een Pangi (traditionele dracht voor volwassen Marronvrouwen) op correcte wijze hoort te dragen. Omgangsvormen bij de Marrons zoals, diverse beleefdheid groeten van leeftijdsgenoten en ouderen bij ontmoeting of afscheid. Als dank kregen vrijwilligers een Pangi van de organisatie Pilazu!.

Het fascineerde mij hoe de negen jonge kandidaten, die naar mijn mening niet geheel volgens Marrontradities zijn opgevoed of met weinig kennis van de Marroncultuur, begonnen (meedoen) aan dit cultuur evenement, om zo bewustwording van hun (Afrikaans Surinaamse) afkomst te vergroten. Opmerkelijk was de deelname van een kandidaat Militsha, afkomstig uit het district Para. Zij heeft geparticipeerd in een verkiezing die in eerste instantie bedoeld is voor jonge Marrronvrouwen.

siiie

De Sa- Amaida verkiezing is niet alleen een beauty- verkiezing waar het gaat om uiterlijke schoonheid, maar de deelnemers moeten ook kunnen laten zien door hun uitstraling en presentaties, dat ze wel degelijk bekend zijn met diverse normen en waarden binnen de Marrontradities oftewel, un gaansama sani. Na de bekendmaking van de winnares, werd de avond feestelijk afgesloten door een aantal bekende Surinaamse muziekformaties. Waaronder Yong Cosje, Bradi Banti, Zware Guys en de populaire zanger Prince Koloni uit Suriname. Prince Koloni bracht Aleke muziek ten gehore met live begeleiding van zijn eigen band Fondering. Dit optreden was een spektakel van hoog niveau.

Ik wil alle jonge Afro- Surinamers adviseren om in de toekomst dit soort culturele evenementen te bezoeken en ervaringen met elkaar te delen.

si3

Sisa Events feliciteert alle leden van de organisatie Pilazu! die dit evenement mogelijk hebben gemaakt. Daarnaast de welverdiende winnares Vanessa Silvana Josafat ,van de Sa- Amaida verkiezing. Ook tegen Shaiesta U Bron (nummer 2) en Militsha Lepelblad (nummer 3) zeg ik “U holi so doo (Ga zo door)!

Prijsuitreiking
Op zondag 6 juli jl. heeft Pilazu voor alle deelnemers en enkele familieleden een formele prijsuitreiking georganiseerd. Deze formele maar zeer informatieve bijeenkomst vond plaats in het Buurtcentrum de Draaikolk in Almere. Alle deelnemers en ook de juryleden van de Sa- Amaida verkiezing kregen een persoonlijk dankwoord en een cadeau van Pilazu. Daarnaast zijn de hoofdprijzen aan de drie finalisten uitgereikt. Onder het genot van Surinaamse hapjes en een drankje hebben ook de overige gasten, waaronder de vrouwelijke Marron- Kabiten (kapitein) Morea King, genoten van deze feestelijke uitreiking.

Simba Mosis
Sisa Events

www.sisa-events.com

 

Comments are closed.