PUU PIKIN A DOO

PUU PIKIN A DOO  "Feestelijke verwelkoming van het pasgeboren kind"
PUU PIKIN PUU A DOO
Foto: Kifoko scene puu pikin a doo o.l.v. José Tojo.

Wat is Puu pikin a doo en waarom doen wij dat?

Puu pikin a doo is een geboorte ceremonie. Traditiegetrouw vindt deze ceremonie plaats de achtste dag na de geboorte van een meisje en de negende dag na de geboorte van een jongen. De baby mag dan voor het eerst naar buiten gebracht worden om kennis te maken met de natuur en de aanwezige familieleden. Tijdens deze feestelijke verwelkoming van de baby gaat men bidden, goede wensen uitspreken en cadeautjes uitdelen. De ceremonie heeft een tweeledig doel: immaterieel en materieel.

  • Immaterieel

Drie belangrijke energieën van het kind (de Akaa, de Bungadu en de Nenseki) krijgen aandacht van de familieleden. Er wordt gebeden voor het kind en zijn/haar ouders. Goede wensen worden uitgesproken, wordt er muziek gemaakt en gedanst. Een belangrijke wens is dat de ouders van het kind in goede gezondheid en met wijsheid het kind mogen opvoeden. Een voorbeeldig familielid krijgt de eer om het kind in contact te brengen met de grond. Dit wordt poti pikin gogo a doti genoemd. De gelovige familieleden bidden zoals hun geloof dat voorschrijft voor het kind en de biologische ouders. Uiteraard wordt er ook gebeden voor alle betrokkenen en overige familieleden.

  • Materieel

De ouders, het kind, familieleden, vrienden en kennissen krijgen cadeaus en bedankjes van elkaar. Het mag van alles zijn: geld, speelgoed, kleding, sieraden, teksten, etc.

Welke familieleden hebben de hoofdrol tijdens deze ceremonie?

Uiteraard doet iedereen mee. Maar de zussen en nichten van de vader en die van de moeder spelen een belangrijke rol. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van bepaalde taken die ze aangeboden krijgen. De ooms van de vader en die van de moeder hebben een belangrijke rol. Indien zij kennis van zaken hebben, mogen zij de ceremonie regisseren. De grootouders houden alles in de gaten. Indien nodig geven zij aanwijzingen of zij grijpen in wanneer dingen dreigen verkeerd te gaan.
 
Bewust geen Script 
Het hoort zo: dat er geen script vooraf wordt gemaakt. Alles wordt ter plaatse geregeld. Je krijg een rol toebedeeld en je doet enthousiast mee. Je kruipt in de huid van een personage, je speelt met je emotie, en je ervaart het effect van spontane samenwerking. Deze vorm van samenwerking is succesvol wanneer alle personages gewoon doen wat ze moeten doen. Er is hierbij sprake van een auditie die tevens de voorstelling is.

Heeft u vragen, suggesties of informatie over de procedures bij de puu pikin a doo, neem contact op met André Mosis.
 
 
E-mail: andre.mosis@gmail.com 
Tel: 06-57014641 / Website: www.kingbotho.com
Postadres: Haverschmidtstraat 96, 2522 VT Den Haag.

Comments are closed.